Wat is kickboksen?

Kickboksen is een vechtsport waarbij zowel de handen als de benen mogen worden gebruikt.
 
De sport kent zijn oorsprong in Japan en de Verenigde Staten, waar het begin jaren zeventig populair werd. Het kickboksen in de VS is ontstaan als systeem om verschillende stijlen vechtsporters zich met elkaar te laten meten. Het kickboksen in Japan heeft zich van harde karatestijlen uit ontwikkeld met invloeden van het thaiboksen (muay thai).
In de sport is
Thom Harinck een bekend persoon die kickboksen introduceerde in Nederland. De Nederlandse stijl is inmiddels wereldbekend geworden en Nederlandse vechters staan dan ook heel hoog aangeschreven. Rob Kaman, Ernesto Hoost, Peter Aerts, Remy Bonjasky en Sem Schilt zijn bekende Nederlandse vechters die meerdere internationale titels op hun naam hebben weten te schrijven.
 
Bij kickboksen worden de stoten van het boksen gecombineerd met de trappen uit sporten zoals karate en taekwondo. Toch is de manier van trappen afkomstig uit het thaiboksen anders. Dit verschil wordt waarschijnlijk veroorzaakt door de verschillende vormen van competitie. Bij taekwondo draait het om het behalen van punten, terwijl het bij thaiboksen de bedoeling is de tegenstander zo hard mogelijk te raken. Elleboogstoten zijn in het kickboksen, anders dan bij het traditionele thaiboksen, niet toegestaan.
 
Kickboksen gebeurt in een ring. De deelnemers dragen
handschoenen, een tok en een bitje.  Scheenbeschermers worden afhankelijk van de bond gedragen tijdens nieuwelingenpartijen. Voor starters zijn er complete sets met alle noodzakelijke kickboks spullen verkrijgbaar.
 
Het kickboksen is opgedeeld in een vijftal klassen, te weten:

  • J-klasse (Jeugd)

  • N-klasse (nieuwelingen)

  • C-klasse

  • B-klasse

  • A-klasse

Na drie gewonnen N-partijen wordt men bevorderd naar de C-klasse, na 6 gewonnen C-partijen naar de B-klasse en na acht gewonnen B-partijen naar de A-klasse.
 
Kickboksen in Nederland is eerder afgeleid van de Japanse variant en lijkt meer op thaiboksen dan op het Amerikaanse Full-Contact. Het kickboksen in Nederland lijkt op het van Eurosport bekende K1, alleen mag er wel geclincht worden. Hoe snel de clinch opgebroken wordt is afhankelijk van de klasse en kickboksbond en bij sommige wedstrijden zijn elleboogstoten ook toegestaan, men spreekt dan van Thaise regels of full muay thai.
 
In het kickboksen zijn er verschillende wedstrijdvormen:

  1. Het semi-contact (pointsfighting): Het is de bedoeling te scoren door trap- en stoottechnieken. Een trap op het hoofd is twee punten waard, een gesprongen trap naar het hoofd drie punten, een trap naar het lichaam een punt en een gesprongen trap naar het lichaam twee punten. Elke stoot is een punt waard. Telkens als er een punt behaald wordt, wordt de wedstrijd stilgelegd.

  2. Het light-contact (continuous): Er worden punten behaald door middel van trappen en stoten en continu doorvechten tot de vooropgestelde tijd en het aantal rondes voorbij is. De wedstrijd wordt slechts af en toe stilgelegd wanneer er een foute techniek gebeurt (waarschuwing of minpunt) gegeven wordt. De winnaar is diegene met het meeste aantal punten aan het einde van het gevecht, of wanneer er een knock-out plaatsvindt.

  3. Het full-contact: Bijna hetzelfde als light-contact, enkel gaat het er hier meestal iets harder aan toe. Knock-outs zijn meer frequent.

  4. Forms/kata's: Alleen een oefening die beoordeeld wordt door een jury. Degene met de meeste punten wint.